Sunday, September 7, 2014

Loonheffingskorting Berekenen


Elke arbeider bezit aanspraak op de zogeheten loonheffingskorting. Dat is een vrijgesteld tarief waarover geen belastinggeld dient te worden afgerekend. Teneinde aanspraak te maken op de loonheffingskorting moet je in het bezit zijn van een loon. Dit kan uit werk of van een uitkering binnenkomen. Een baan kan werknemerschap of zelfstandig ondernemend omvatten. Dus, op het moment dat er sprake is van een loon, is er sprake van datgene dat ook wel de loonheffing wordt genoemd. We leggen hieronder uit wat loonheffingskorting is en hoe je zelf je loonheffingskorting berekenen kan.

Wat is loonheffingskorting?

De staat houdt rekening met het vrijgestelde bedrag bij de constatering van de af te dragen loonheffingen en belasting. Aangezien de overheid dat pas een jaar daarna vast stelt, wordt de korting door de werkgever of de uitkeringsinstantie gedaan. Zij dragen namelijk de afdrachten en inkomstenbelasting af aan de staat en zij vereffenen bij de loonheffing de vermindering. Zo ontvang je dus elke maand een groter salaris of uitkering uitbetaald dan in het geval de loonheffingskorting niet had bestaan. Er estaan tevens speciale gevallen:

Freelancers of zelfstandigen

Telkens meer meer nederlanders ondernemen als onafhankelijk ondernemer, als freelancer of als zzp -er. Ook zij hebben recht op de loonheffingskorting. Maar bij hen is geen sprake van directe loonheffing, omdat zij hun belasting anders betalen dan iemand in loondienst. De belastingdienst verrekent bij het vaststellen van het inkomen de loonheffing en de korting, waardoor het aan belasting onderhevig arbeidsloon minder wordt. Zo behalen ze hun recht op loonheffingskorting.


Voor getrouwde stellen


Elke Nederlander kan aanspraak maken op de belastingvermindering. Zelfs partners van Nederlanders met een arbeidsloon. Als hun partners betaald werk uitvoeren, is er sprake van loonheffing en is er dus ook sprake van loonheffingskorting. Ook als in geval van het zogeheten fiscaal partnerschap. Dat kan tellen voor Hollanders die getrouwd zijn of die ongetrouwd samenleven. Het pluspunt is dat je aftrekposten mag verspreiden over de 2 salarissen. Hierbij gelden speciale regels.


Vakantie- of bijbanen


Voor kinderen of beter voor jongeren geldt dat zij via een t biljet belasting terug kunnen vragen. Omdat zij vaak wat zakgeld bijverdienen met een paar uur per week klussen in een supermarkt of een krantenwijk, hebben ze aan het uiteinde van het kalenderjaar niet zo veel salaris ontvangen dat ze hierover belastingheffingen dienen te voldoen. Zij moeten via een zogeheten t formulier , een terugvraag formulier , de door de baas ingehouden belastingheffingen terug claimen. Let op: vul je niet het t formulier in, dan ontvang je ook niks terugbetaald. Er is geen sprake van automatismen. Dit geldt ook ingeval je als meerderjarige een kortdurende aanstelling hebt gehad. Dit zou kunnen wanneer je kortgeleden je studie hebt afgerond of omdat je kort een uitkering hebt ontvangen. Ook in dit geval kan het geld opleveren om een t formulier in te vullen en om terugbetaling te verzoeken. Je kunt ook zelf je loonheffingskorting berekenen!


Loonheffingskorting: additionele info


Op de website van de fiscus vind je nogal veel gegevens betreffende belasting gerelateerde onderwerpen. Bovendien biedt de Belastingtelefoon de optie om doelgericht vragen te stellen. Maak daarvan gebruik als je twijfelt. Het invullen van een t biljet in 2014 is niet zo ingewikkeld. Je kunt het via de site van de Belastingdienst downloaden en digitaal opsturen. Daarvoor moet je wel een DIGIcode hebben. Heb je die niet, vraag hem dan eerst aan. Dat kan een paar dagen duren. Je kunt natuurlijk niet meer belasting terugkrijgen dan dat je hebt moeten betalen. Maak indien mogelijk gebruik van de mogelijkheid om vooraf een berekening te maken. Er zijn een aantal sites waarop je loonheffingskorting berekenen kan. Dan zie je of je aanpraak kan maken op terugbetaling van loonheffingskorting.


Wat is de arbeidskorting?


De loonheffingskorting is een algemene korting die voor iedere Nederlander geldt die een loonheffing heeft. Dus iedere werknemer, zelfstandige, freelancer, zzp -er, uitkeringsgerechtigde en AOW-er. Naast deze korting krijgt degene die een betaalde baan heeft extra korting. Deze vermindering is de arbeidskorting. Hoe groot deze vermindering is mede afhankelijk van het arbeidsloon, gezien ze wordt bepaald op basis van een percentage. Er wordt wel een maximum gehanteerd. Additionele informatie? Vraag aan je bedrijf of bekijk de website van de overheid.


Loonheffingskorting: wat kan ik maximaal terugvragen


De staat stelt elk kalenderjaar de grootte van de loonheffingskorting vast. Dit gebeurt op het moment van de opening van het nieuwe parlementaire kalenderjaar op de 3e dinsdag van september. Het is dan Prinsjesdag en op dat moment stelt de staat de verwachting voor het volgende kalenderjaar voor waar in eveneens het niveau van de korting is opgenomen. Voor 2014 is de korting vastgesteld op een bedrag van 2093 € voor inkomens tot 40. 000 € bruto. Vanaf die 40. 000 € bruto gaat de korting met stappen omlaag. Voor AOW-ers ligt de korting in 2014 op 1065 € , eveneens tot een inkomen tot 40.000 € bruto. Ook hier geldt dat de korting lager wordt indien het loon hoger is. Uiteraard kan gelden dat wie niet veel belasting betaalt ook maar een deel van de korting terug kan ontvangen. De volledige korting geldt vanaf een salaris van 20. 000 Euro bruto per kalenderjaar en zoals gezegd tot 40. 000 Euro bruto. Van daar daalt de vermindering voor werkenden naar 1693 EURO en vanaf 60. 000 € vervolgens naar 1362 €. Als je wilt weten hoe veel loonheffingskorting je krijgt, dan kun je loonheffingskorting berekenen.

No comments:

Post a Comment